martes, 2 de febrero de 2016

LES 3 ERMITES: ST. SALVADOR, STA LLÚCIA I SANT MARTÍ XIC



DADES ÚTILS:

  • Lloc de sortida: Vinyoles (plaça nova)
  • Lloc arribada: Vinyoles (plaça nova)
  • Distància recorreguda: 24,06 km
  • Temps amb parades: 3h14min (recorregut realitzat corrent en alguns trams)
  • Desnivell positiu: 988m
  • Dificultat: Moderada



Perfil Elevació

COM ARRIBAR DES DE VIC:




DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:


INTRODUCCIÓ I DESCRIPCIÓ D'UN TRAM DELICAT

El passat dissabte el Gall Fer va realitzar un itinerari que feia dies que tenia en ment. Itinerari que va unir, partint de Vinyoles, les ermites de Sant Salvador de Bellver, Santa llúcia de Sobremunt i Sant Martí Xic.

Gran part del recorregut no presenta cap dificultat tècnica. Només s'ha de tenir en compte la baixada del km 22,5 i que dura uns 200 metres. Es tracta d'una baixada amb força desnivell que ens porta fins el camí de la baga de Vinyoles. Si la pedra està humida s'ha d'anar amb compte al baixar. No és molt complicat, però cal vigilar.

En general la volta és per gaudir de les magnifiques vistes que ens ofereixen els diferents turons per on passem. Inclús en dies de boira, el recorregut té el seu encant.

Cal dir, també, que passem par vàries fonts, de les quals, només la Font de Serratosa he trobat que hi ragés aigua. La resta de fonts, degut a la manca de pluja d'aquest dies, no he pogut omplir el recipient d'aigua que portava en cap d'elles. 


DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT


Vinyoles - Santa Salvador de Bellver:


Com he dit abans, la sortida comença a la plaça nova de Vinyoles, situada davant del bar Can Canal.
En aquest hi ha situat un cartell que ens indica, entre altres llocs, Sant Salvador de Bellver, el nostre primer objectiu. En molts moments seguirem les marques grogues i blanques que aquest ens indica.

Des d'aquest punt, si el dia és clar, podem veure Sant Salvador mirant al nord-oest.

Així dons els primers 500 metres transcorren en pla, seguint un camí de carro que ens porta fins a una casa on s'acaba el camí. Aquí cal agafar un sender d'uns 20 metres de llarg que ens enllaça amb un camí enporlanat que haurem de seguir girant a l'esquerra. En aquest punt comença el primer tram amb força desnivell

Poc abans del km 1 trobem un alra camí enporlanat, girem a la dreta i ens començem a enfilar encara més. Al km 1,5 passem pel costat del pla d'en Sala i girem a l'esquerra per un camí de carro que s'enfila cap al Morro de Bou.

Des del Morro de Bou les vistes son excepcionals. A partir d'aquí el camí planeja força fins el km 5.

Des del Morro de Bou només cal seguir la pista fins arribar al km 4, on nosaltres seguirem recte creuant una pista asfaltada. Passarem pel costat d'una casa i agafarem un tram curt d'un sender marcat que ens permet retallar un tros i empalmar amb una pista que hi ha més amunt. Aquí només cal seguir els indicadors (Sant Salvador).

Al km 5 comença de nou la pujada que ens portarà fins a dalt de l'ermita, al km 6,5.

A partir d'aquest punt cal estar atents per arribar al següent, que serà Santa Llúcia. Pel què fa l'orientació és el tram més delicat.


Sant Salvador de bellver - Santa Llúcia de Sobremunt:

Un cop a dalt de Sant Salvador, avui sense poder gaudir de vistes ja que la boira no em permet veure gaires metres endavant, hi ha una ramificació de tres camins, el del mig és el principal. Nosaltres agafem el que va just per sota i que està marcat. Aquest sender ens portaria fins la Font de les poncelles, però al km 8,5 en comptes de seguir baixant cap a l'esquerra, nosaltres seguim recte. 500 metres més endavant creuem una riera que ens queda a l'esquerra d'allà on venim. Just després de creuar-la agafem el primer sender de la dreta que ens porta a empalmar a un camí de pista de més amunt. Aquest ja no l'hem de deixar fins arribar al primer creuament de la carretera de la Trona (BV-4608).

Així dons, creuem la carretera i seguim recta per un camí que ja no hem deixar fins arribar a Santa Llúcia. En aquest tram ens trobem la preciosa Font d'en Quelet, per mala sort no hi raja aigua (ja m'he acabat els 200ml que duia). Aquest camí puja poc, però progressivament fins arribar a la pista pavimentada de Santa Llúcia, km 13,5. Aquí hi segueix havent boira, llàstima que no pugui haver gaudit de les vistes.


Santa Llúcia de Sobremunt - Sant Martí Xic:

Arribats a aquest punt, seguirem la pista que ens portaria a Sant Martí Xic de dret, però he decidit passar per un lloc encara més tranquil i amb una font a mig camí. Per tant, al km 15,5 aproximadament hi trobarem un embassament just al costat del camí. En aquest moment travassarem el prat que ens queda a la dreta per anar a buscar un camí que veurem just a l'altra banda i que entra enmig d'una zona més boscosa. Aquí el desnivell és sempre descendent, però no és un tram de baixada forta.

Al km 16,5 arribem a una bassa més gran, nosaltres seguim de recte, deixant la bassa a la nostra dreta. Pocs metres més amunt trobem ruines del què es coneix com a Can Misèries. Aquí agafarem un sender a la dreta que ens porta fins a la Font de la casanova de dalt pocs metres més endavant.

Amb el no gaire bon dia que fa avui, no m'he trobat ningú fins aquest punt. M'he apropat a la font per si podia recollir-hi aigua. Res de res, també està seca. Just llavors m'ha aparegut un home del no res, explicant-me detalls interessants sobre la font i m'ha ofert aigua de la que duia ell a la motxilla.

A partir d'aquí en poc tros serem a Sant Martí Xic. El sender que s'enfila des de la font té força pendent, però es fa bé. El primer que trobem quan fem cim és el Castell de Voltregà. Arribem just per Sota. Res de vistes aquí tampoc.


Sant Martí Xic - Vinyoles:

Baixo els pocs metres que separen el castell de Sant Martí Xic i segueixo la pista que si la seguissim ens portaria a Santa Llúcia. Pràcticament sobre el km 19 em desvio  per un sender a la dreta que, primer de baixada i després de pujada ens portarà al començament d'un cingle.

L'hem de seguir uns 500 metres fins a trobar un sender que puja uns 20 metres i ens porta a la Cabanya d'en Rabionet. Màgic indret molt ben arreglat i meravellós.

Agafem un sender que baixa i que creua en diferents punts el camí de carros que puja des de Serratosa. Arribem a una pista asfaltada i trobem la casa de Serratosa. Just aquí deixem l'asfalt i agafem un trencall a l'esquerra que ens portarà fins a la font de Serratosa. Aquí sí que raja aigua avui.

Un cop a la font seguim de recte per la pista que comença a baixar i que ens portarà fins a creuar de nou la carretera (BV-4608).  Creuem de recta i seguim per un camí pavimentat de pujada. Arribem a una casa abandonada i la passem just per la dreta. Baixem fins a un camp i voregem un altre "cingle" en direcció a l'esquerra fins arribar un dels punts delicats explicats anteriorment, la baixada fins a la Baga de Vinyoles km 22,5.

Baixem i empalmem amb una pista que seguirem a l'esquerra fins el creuament de la riera de Talamanca. Un cop creuda passem entre una casa que hi ha, i una església petita. enfilem pista amunt fins a trobar-nos a on erem al km 1 de la volta. Seguir de nou el camí i arribar fins a Vinyoles.

L'objectiu que tenia en ment feia dies per fi s'ha portat a terme. Segur que més endavant el Gall Fer repetirà la ruta, ja que té molts punts molt bonics i molt tranquils on es pot gaudir de les vistes, del silenci etc..

Mapa track:  Clica aquí



Powered by Wikiloc

No hay comentarios:

Publicar un comentario